Ştiaţi că
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Această pagină este o arhivă a informaţiilor apărute la rubrica „Ştiaţi că...?” de pe pagina principală.[modificare] Ştiaţi că...?
- Cele mai impunătoare balene cu cocoaşă ating lungimea de 17–18 m, iar greutatea lor maximă este de 48 t. Dintre toate balenele brăzdate, cele cu cocoaşă dispun de cel mai gros strat de grăsime raportat la dimensiunile corpului, care e totuşi mai subţire decât la balena albastră.
- Relaţiile diplomatice dintre România şi Bulgaria au fost stabilite încă din 1879, dar la nivel de Birou al reprezentantului diplomatic.
- Denumirea pachebotului provine din franţuzescul paquebot, care la rândul său este derivat din limba engleză, de la un tip de navă ce poartă numele de packet boat sau packet ship, cu sensul de „navă poştală”.
- Seriile 300 - 399 este un termen tehnic referitor la anumite aeronave IAR — elicoptere — produse de Industria Aeronautică Română.
- Numele dolarului provine de la cel al talerului, moneda Sfântului Imperiu Roman bătută la Joachimsthal (Valea lui Joachim) în Boemia, azi Jáchymov, Republica Cehă.
- Alfabetul latin a fost introdus în Turcia acum peste 80 de ani, în august 1928.
- Motoreta Mobra 50, fabricată începând cu anul 1971, avea motorul produs de întreprinderea METROM Braşov, iar asamblarea motoretei se făcea la fabrica din Zărneşti.
- Cea mai veche încercare dramaturgică cunoscută până astăzi scrisă în limba română este Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragice expressa (Uciderea lui Grigore Vodă în Moldova exprimată sub formă de tragedie). Piesa are ca personaj central pe Grigore al III-lea Ghica (foto), domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti.
- Arborele de cauciuc numit ca-hu-chu (copacul plângător), era folosit, după spusele portughezilor din secolul al XV-lea, de către băştinaşi pentru confecţionarea de îmbrăcăminte impermeabilă.
- Mircea cel Bătrân (foto) (1355 – 1418), a fost primul domnitor valah care a reuşit o victorie a Tării Româneşti împotriva Imperiul Otoman, la Rovine, în anul 1395.
- Hatshepsut a fost singura femeie faraon care a domnit în Egiptul antic.
- Fulgerul loveşte pământul de aproximativ 6000 de ori pe minut?
- Cuvântul hanorac (piesă de vestimentaţie) provine din limba inuită, o limbă vorbită prin Alaska, Groenlanda, nordul Canadei. Din aceeaşi limbă provin şi cuvintele caiac (o barcă uşoară), iglu (adăpost construit din blocuri de zăpadă sau gheaţă) şi tobogan (un fel de sanie folosită în zonele arctice).
- Soluţia Schwarzschild este o soluţie statică, sferic simetrică a ecuaţiilor Einstein, ce prezintă câmpul gravitaţional al unei găuri negre sau al unui corp (asteroid, planetă, stea, galaxie) fără rotaţie?
- Numele speciei camelopardalis (foto) derivă din cuvântul grecesc kamēlopardalis care descrie girafa ca având un gât lung ca o cămilă şi pete ca un leopard.
- „Noua Barcelona” este denumirea unui oraş spaniol care ar fi trebuit să fie construit în Banat pentru coloniştii spanioli, lângă Becicherecu Mare (azi Zrenjanin, Serbia). Construcţia oraşului a fost întreruptă din cauza războiul cu turcii şi a bolilor care au decimat primii colonişti spanioli ce fuseseră colonizaţi aici între 1735-1738.
- Nikola Tesla a descoperit curentul alternativ şi transmiterea energiei electrice fără fir.
- Braga este varianta românească a unei băuturi orientale care s-a răspândit în ţările cu influenţă otomană.
- Ziarul Zimbrulu şi Vulturulu a fost un ziar apărut în Moldova în secolul XIX. O copie a acestuia a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume.
- Cuişoarele îşi au originea în Indonezia, ţară care produce peste 70% din producţia mondială.
- Palatul Telefoanelor din Bucureşti a fost construit între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani şi a fost până în anii '70 cea mai înaltă clădire din Bucureşti.
- Gheorghe Sarău a pus bazele învăţământului pentru romi din România, realizând primul manual de studiu al acestei limbi în şcolile primare, primul curs care s-a predat la facultate şi primul dicţionar.
- Echipa naţională de rugby a României, supranumită Stejarii, a jucat primul său meci internaţional în 1919. Jocul de rugby a fost introdus în România în 1913.
- Marele om politic Ion C. Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării din Basarabia (1917-1918) este înmormântat în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, aflată la periferia municipiului Iaşi.
- Numele oraşului albanez Çorovoda vine de la bulgărescul Черна вода (Cerna voda), însemnând apa neagră, la fel ca numele oraşului românesc Cernavodă.
- Piatra din Rosetta a fost cheia descifrării hieroglifelor în 1822 de către Jean-François Champollion, şi în 1823 de către Thomas Young, această descoperire permiţând traducera altor texte hieroglifice.
- Inginerul român Ion Ionescu-Bizeţ a întocmit un studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea construcţiei unei centrale hidorelectrice şi a transformării Prutului într-un canal navigabil între Galaţi şi Iaşi.
- Cutremurul din 1977 a avut o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter şi a făcut, în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti.
- Cetatea moldovenească Soroca, de pe malul drept al Nistrului, a fost construită de Ştefan cel Mare pe locul unei vechi fortăreţe genoveze.
- Viaductul Caracău de pe linia ferată Miercurea Ciuc - Ghimeş, este unul dintre cele mai mari viaducte din România.
- Creditul Minier, înfiinţată în 1919, a fost prima societate petrolieră cu capital exclusiv românesc.
- Cornel Chiriac (foto) a fost iniţiatorul şi organizatorul Festivalului Naţional de Jazz de la Ploieşti (1968), primul de acest fel din ţară?
- Biserica Neagră din Braşov, monument de arhitectură gotică finalizat în anul 1477, poartă acest nume de când a fost parţial distrusă în incendiul din 1689.
- La Jocurile Olimpice de iarnă din 1964, viitorul tenismen Ion Ţiriac a participat în echipa olimpică de hochei pe gheaţă a României.
- În Peştera Urşilor descoperită în 1975 şi situată în apropierea localităţii Chişcău, Bihor s-a găsit o cantitate impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus) dispărut acum 15.000 de ani.
- Castelul Banffy de la Bonţida, judeţul Cluj, a fost denumit Versailles-ul Transilvaniei.
- Localitatea Carani din judeţul Timiş, în trecut Mercydorf, este singura aşezare de pe teritoriul României care a fost înfiinţată de italieni.
- Sfinxul din Bucegi prezintă o faţă umană şi mai pronunţată, dacă este privit din partea opusă decât în mod obişnuit, în zorii zilei.
- Cea mai mare colecţie de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle de colecţie, depozitate într-un complex de galerii de circa 250 km, se găseşte la Mileştii Mici, în Republica Moldova.
- Statuile Moai din Insula Paştelui din Pacificul de Sud, ajung să cântărească până la 50 de tone.
- La Muzeul de Istorie a Artei din Viena se găseşte Tezaurul de la Sânnicolau Mare, unul din cele mai consistente tezaure descoperite în Europa, însumând 23 de obiecte şi cântărind peste 10 kg.
- Regiunea Stalin a fost o diviziune administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Populare Române, între 1950, când au fost desfiinţate judeţele, şi 1960.
- În 1961 la Timişoara a fost pus la punct MECIPT-1, primul calculator din România construit într-o universitate.
- Se crede că fosilele descoperite la Peştera cu Oase, în judeţul Caraş-Severin, sunt cele mai vechi rămăşiţe europene ale unui om modern.
- Aproximativ 6 milioane de ani în urmă a avut loc Criza messiniană, atunci când Marea Mediterană s-a evaporat aproape complet.
- În Antichitate, teatrul grec s-a dezvoltat din cântecele şi dansurile din cadrul ceremoniilor care aveau loc în cinstea lui Dionysos.
- IKEA este un acronim provenit de la Ingvar Kamprad (numele fondatorului societăţii), Elmtaryd (numele fermei părinţilor săi) şi Agunnaryd (numele localităţii unde s-a născut).
- Termenul de gaură neagră a fost inventat de omul de ştiinţă american John Wheeler în 1969 ca o descriere grafică a unei idei care are o vechime de peste 200 de ani.
- Premiul Herder este un premiu internaţional cultural ce se acordă începând cu anul 1965 unor personalitaţi marcante apaţinând culturilor central şi sud-est europene.
- Filmul realizat de către regizorul Radu Mihăileanu Va, vis et deviens a fost distins în anul 2006 cu un Premiu César pentru cel mai bun scenariu original.
- Ceasul de buzunar a fost inventat în jurul anului 1500 de către Peter Henlein din Nürnberg, Germania.
- Prima expoziţie personală a pictorului Gheorghe Petraşcu a avut loc la Ateneul Român în 1900, unde a fost remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea şi Alexandru Vlahuţă, care i-au cumpărat câte o lucrare.
- Steaua cea mai apropiată de sistemul nostru solar, numită Proxima Centauri este la o distanţă de circa patru ani lumină.
- Construcţia bisericii Sagrada Família a început în anii 1880; se estimează că va fi terminată în 2026 cînd se vor împlini 100 de ani de la decesul arhitectului bisericii, Antonio Gaudi.
- Păsările au inima mai mare şi mai puternică decât un mamifer de aceeaşi mărime.
- Marea Neagră este un rest din Marea Sarmatică, aceea care cu 50 de milioane de ani în urmă se întindea din centrul Asiei şi până în centrul Europei.
- În timpul vieţii, Mihai Eminescu a publicat un singur volum, intitulat Poesii (1883) şi îngrijit de criticul Titu Maiorescu.
- Denumirea de dinozaur – care înseamnă în greceşte „şopârlă înfiorătoare” – a fost folosită pentru prima dată de către Richard Owen, în anul 1841.
- Vulcanii noroioşi situaţi în Subcarpaţii de Curbură, jud. Buzău sunt o rezervaţie naturală unică în Europa.
- În 1895 a fost inaugurat podul de la Cernavodă (foto), proiectat şi construit de Anghel Saligny, la acea vreme cel mai lung pod din Europa.
- Cel mai vechi document scris în limba română păstrat până la noi este Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung. Ea datează din anul 1521 şi este scrisă cu alfabetul chirilic.
- În anul 1616 inchiziţia interzice opera lui Copernic considerând-o „eretică”.
- Scriitorul Camil Petrescu, pasionat de fotbal, semna cronici sportive sub pseudonimul N. Grămătic.
- Pe vîrful Everest, apa fierbe la numai 69 °C pentru că presiunea aerului este mai mică.
- Aportul de vitamina C recomandat pentru un adult este de 60-100 miligrame pe zi. Pentru fumători este recomandat un aport crescut.
- romanii numeau orele dinaintea amiezii ante meridiem şi cele de după-amiază post meridiem.
- Erele geologice ale istoriei Pământului sunt: precambrian, cambrian, ordovician, silurian, devonian, carbonifer, permian, triasic, jurasic, cretacic, terţiar şi cuaternar.
- Un sonet are 14 rânduri.
- Isaac Newton a fost membru al Parlamentului Englez în perioada 1689-1690 şi în 1701.
- Nicolae Grigorescu a realizat pictura interioară a bisericii Mănăstirii Agapia la numai 20 de ani.
- Petru cel Mare (foto) a dat un ucaz la 20 decembrie 1699 prin care Rusia a trecut la calendarul iulian. Trecerea la calendarul gregorian s-a făcut la 1 februarie 1918 de către guvernul URSS.
- Denumirea Google este un joc de cuvinte de la „googol”, numărul uriaş scris ca un 1 urmat de 100 de zerouri.
- Facultatea de Medicină din Bucureşti a fost înfiinţată de Carol Davila în anul 1869.
- Râsul este la ora actuală cea mai mare felină din fauna sălbatică a României.
- Pânza Danaë a lui Rembrandt a fost serios distrusă la 15 iunie 1985 când un vizitator a stropit-o cu acid sulfuric şi a tăiat-o cu un cuţit. Restaurarea s-a încheiat abia în 1997.
- Uniunea Africană este o uniune de 53 de state din Africa, bazată pe modelul Uniunii Europene.
- Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea este al doilea ca lungime după Sfântul Petru şi papa Pius al IX-lea, şi la 9 iunie 2010 ar fi devenit cel mai lung pontificat din istorie.
- Statistica este o ramură a matematicii aplicate care cuprinde planificarea, rezumarea şi interpretarea datelor. Teoria probabilităţilor joacă un rol critic în dezvoltarea teoriilor statistice.
- Fizica (din cuvântul grec physikos: natural, din physis: natură) este ştiinţa care studiază natura, în cel mai larg sens.
- Limba română este limbă oficială în România, Republica Moldova şi Provincia Autonomă Voivodina.
- Vaticanul este un stat independent care numără doar 921 de locuitori şi ocupă 0,44 km².
- În lingvistică, linia La Spezia-Rimini este o isoglosă care separă limbile romanice estice de cele vestice în funcţie de modul de formare a pluralului substantivelor.
- Aeroportul Internaţional Barajas din Madrid este cea mai mare poartă aeriană a Spaniei.
- Transcarpatia este regiunea ucraineană în care minorităţile au cea mai mare libertate, în ciuda faptului că minoritarii ruşi şi români sunt mai puţini aici decât în alte regiuni.
- Turnul Eiffel are în compoziţie oţel de la furnalul din Govăjdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara.
oooooooooooooooooooooooooouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
RăspundețiȘtergere