miercuri, 16 martie 2011

stiri stintifice


British Council organizează pentru a patra oară în România un nou concurs Famelab pentru cei mai talentați comunicatori de știință. Fiecare concurent trebuie să prezinte în maxim 3 minute și pe înțelesul celor fără o pregătire de specialitate un subiect din domeniul știinţelor naturii, al matematicii sau tehnologiei (continuare) Catalin Mosoia, 0 comentarii.

Site-ul ESA are de acum, la fel ca si in cazul celorlati membrii ai agentiei, o sectiune dedicata de stiri si articole in limba romana. Cititorii din Romania vor putea sa urmareasca de acum in propria lor limba cele mai importante evenimente ale industriei aerospatiale la nivel european sau national. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

Vineri 4 februarie, programul stiintific al NASA a suferit o noua pierdere importanta atunci cand satelitul sau Glory nu a atins orbita dorita dupa lansare. NASA nu s-a ocupat direct de misiunea Glory ci a subcontractat-o companiei Orbital Sciences Corporation- atat partea de proiectare si constructie a satelitului cat si lansarea propriu zisa care a fost asigurata de subdivizia Orbital Launch System Group. Intregul program a costat agentia americana 424 de milioane de dolari din care lansarii i-au revenit 54 de milioane. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

O persoană normală poate rezista fără mâncare zeci de zile; chiar şi fără apă rezistă câteva zile. Fără oxigen, moare însă în câteva minute. (continuare) Catalina Oana Curceanu, 0 comentarii.

Primul prototip al noii generatii de sateliti Glonass- versiunea K, a fost trimis cu succes pe orbita in weekend confirmand determinarea autoritatilor de la Moscova pentru stabilirea unui sistem de navigatie prin satelit cu acoperire globala. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

În această perioadă, Stația Spațială internațională este vizibilă și de pe teritoriul țării noastre la ore acceptabile. (continuare) Claudiu T., 6 comentarii.

Am intrat din plin într-o perioadă de creştere a activităţii solare al carui maxim se estimează a fi în anul 2013. De aceea ne aşteptăm, în perioada imediat următoare, la perturbaţii dese şi intense cauzate de intensificarea activităţii solare. În cele ce urmează mă voi referi pe scurt la mecanismele prin care se produc aceste perturbaţii. (continuare) Paul Dolea, 0 comentarii.

Pe 17 februarie 2011, dupa mai mult de un an de operare in spatiu, satelitul american Wise si-a incheiat oficial misiunea. La ora 20:00 GMT centrul de control a trimis o secventa de comenzi care au pus satelitul in stare de hibernare pana la viitoare ordine. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

Energia întunescată pare să reprezinte mai mult de două treimi din energia din Univers. Şi, totuşi, nu ştim deloc multe despre această formă de energie. Există însă câteva teorii. (continuare) Catalina Oana Curceanu, 8 comentarii.

Astazi presa de la noi s-a umplut cu titluri care mai de care mai senzationale ca “Tyche, o noua planeta-gigant mai mare decat Jupiter, se afla in Sistemul nostru Solar” pe Hotnews sau “Povestea lui Tyche” pe Gandul. Toate cu keywordul obligatoriu “Video”! Asta ca sa dau doar doua exemple insa daca cautati si in celelalte publicatii veti gasi aceleasi prostii. (continuare) Ciprian Pricop, 8 comentarii.

O noua lansare militara a avut loc duminica 6 februarie de la hangarul numarul 8 al bazei aeriene Vandenberg. Satelitul lansat de aceasta data se numeste Rapid Pathfinder Program si apartine agentiei americane NRO- National Reconnaissance Office in al carei nomenclator a primit indicativul NROL66. Lansarea vine la doar 2 sapatamani fata de precedenta lansare de pe 20 ianuarie- lansare despre care SpaceAlliance a relatat la vremea respectiva. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

26.66 de kilometri în șapte ani nu este o distanță (viteză?) colosală, dar pentru un robot aflat pe suprafața planetei Marte și controlat de pe Pământ, este un record doborât zilnic, prin fiecare centrimetru cu care Opportunity înaintează pe solul marțian. (continuare) Claudiu T., 0 comentarii.

Marti 1 februarie Rusia a incercat lansarea pe orbita a unui nou satelit. Acesta, cu indicativul GEO-IK2 1 este prima platforma a unei noi generatii GEO-IK sateliti ce sunt folositi pentru observatii geodezice cu aplicatii deoportiva civile cat si militare. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

Au vre-un efect parcurile eoliene asupra vînturilor din zonă? Vor avea și peste 10 sau 20 de ani aceleași caracteristici? (continuare) Alin Ozzi Brindusescu, 0 comentarii.

Într-un articol publicat în "Communicatons of the ACM" Alex Wright, citîndul pe Profesorul J. Edward Colgate, visează la o zi cînd acest timp de interfeţe v-a ajunge să egaleze success de piaţă al telefonul mobil iPhone de la Apple. (continuare) Alin Ozzi Brindusescu, 3 comentarii.

Comitetul Român pentru Istoria şi Filosofia Stiinţei și Tehnicii din cadrul Academiei Române organizează un nou curs de "Iniţiere în Istoria și Filosofia Ştiinţei și Tehnicii", la sediul său din Calea Victoriei nr 125. Cursul este gratuit iar înscrierile se fac până pe 7 martie. (continuare) Catalin Mosoia, 0 comentarii.

Anul 2011 a inceput in forta cu o dubla lansare pe data de 20 ianuarie atunci cand un satelit American si unul rus au fost pe plasati pe orbite in jurul Pamantului. (continuare) Dragoş Neagu, 0 comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu